Sociale buurt? Minder inbraak!

Uit een omvangrijk CBS-onderzoek blijkt dat inbrekers zich vooral concentreren op duurdere woningen en wijken waarin deze dure woningen liggen. Buurten waar de sociale betrokkenheid hoog is, worden door inbrekers gemeden.

Veiligheid

Aan het onderzoek, de Veiligheidsmonitor 2017 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), hebben bijna 150 duizend mensen meegedaan. Door dit enorme aantal kan er een behoorlijk gedetailleerd plaatje worden geschetst als het gaat over veiligheid in Nederland. Het onderzoek richt zich voornamelijk op veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. Onderdeel ervan zijn vragen over inbraak en beveiliging van huizen. Deze cijfers zijn nu geanalyseerd en onlangs bekend gemaakt.

Hoge WOZ

Belangrijke conclusie is dat vooral woningen met een hoge WOZ-waarde relatief vaak het doelwit zijn: maar liefst twintig procent van de eigenaren van woningen met een WOZ-waarde van vijf ton of meer gaf aan in de afgelopen vijf jaar (voor 2017, red.) te maken hebben gehad met (een poging tot) inbraak. Ook in hele buurten waar de WOZ-waarde hoog ligt, is de kans op inbraak groot.

Lage WOZ

Bijzonder is dat dit laatste ook geldt voor de buurten waar de WOZ-waarde juist heel laag is. Een reden hiervoor kan zijn dat deze laatste buurten, in tegenstelling tot de duurdere wijken, minder goed beveiligd zijn. Grote huizen – met name vrijstaande huizen – zijn volgens het CBS het best beveiligd.

Onderlinge band

Opvallend is dat wijken waar een sterke onderlinge band leeft tussen buurtbewoners minder vaak bezocht worden door het dievengilde: elf procent, tegen 26 procent in wijken waarin de onderlinge band minder sterk is. Het minst inbraakgevoelig zijn seniorenwoningen en flats met vijf of meer woonlagen.

Opletten

Hoe dan ook: zorg er voor dat inbrekers zo min mogelijk kans krijgen om in te breken. Dat hoeft niet meteen met hele dure alarminstallaties, maar begint bij goed hang- en sluitwerk. En gewoon goed opletten: draai de voordeur op slot, al ga je maar even weg. Laat geen ramen open staan en sluit de achterdeur af als je even op zolder bezig bent. Insluipers zijn snel en helaas doeltreffend.

Meer info

Kijk voor meer informatie op de website www.politiekeurmerk.nl. Hier vind je tips, aanbevelingen en
een kennisquiz. Leuk en informatief om te doen.