Wordt er in Meppel ook zoveel overboden?

Een vraag die we veel krijgen is of je in Meppel ook standaard boven de vraagprijs moet bieden. Het korte antwoord daarop is “ja, ook in Meppel worden veel huizen boven de vraagprijs verkocht”. Echter heeft dit heel erg te maken met de prijsklasse, de staat van het huis en de ligging. In deze blog gaan we er dieper op in hoe het precies in Meppel zit en geven we je een aantal tips zodat je niet te veel op een huis biedt.

“Standaard €25.000,- boven de vraagprijs”

Er gaan allemaal ‘cowboyverhalen’ rond, maar in Meppel is het bieden zeker niet zo gek als in het westen. In de cijfers zien we dat in het laatste kwartaal van 2021 gemiddeld 7,4% boven de vraagprijs werd betaald. Dat wil zeggen dat als je een huis van €275.000 koopt dat het hoogste bod €20.350 boven de vraagprijs was. Maar dat wil helemaal niet zeggen dat dat de standaard is, want wij zien nu een dalende trend.

Wijk, type woning en prijsklasse

Deze drie kenmerken bepalen eigenlijk alles wat betreft de biedingen. Bij starterswoningen wordt meer overboden dan in het hoogsegment, maar minder extreem. In de zogenoemde ‘tussenklasse’ van €400.000 tot €550.000 wordt het meest overboden. Maar naast de prijsklasse is er ook nog veel onderscheidt tussen ligging, type woning en natuurlijk ook afwerking. Zo wordt gemiddeld er in de Berggierslanden meer overboden dan in de Oosterboer. Dat heeft ook te maken met dat de woningen in Berggierslanden erg gewild zijn onder Zwollenaren. Verder zien we alleen in het buitengebied dat er mensen uit het westen op af komen. En vanzelfsprekend wordt er meer overboden op woningen welke mooi zijn afgewerkt dan woningen waar nog veel aan moet gebeuren.

Huizen onder de vraagprijs?

Er worden zeker ook nog huizen onder de vraagprijs verkocht. Vaak gebeurt dat bij huizen die in de hogere prijsklasse liggen en waarbij men ervanuit gaat dat er ook nog overboden moet worden. Zo is er recentelijk een boerderij €50.000,- onder de vraagprijs verkocht. Ook gebeurd het nog wel eens wanneer de verkopende partij snel wil verkopen en geen behoefte is aan kijkdagen etc. In dat geval wil de verkopende partij ook nog wel eens akkoord gaan met een bod onder de vraagprijs, mits de voorwaarden die ertegenover staan goed zijn. Maar deze woningen vindt je eigenlijk alleen als je een aankoopmakelaar in de hand hebt genomen. Lees hier meer de diensten van een aankoopmakelaar.

Kortom ‘niet geschoten, is altijd mis’

Ben je op zoek naar een woning in Meppel en houdt het overbieden je tegen? Laat je dan niet tegenhouden door de verhalen over het overbieden. Want hier in Meppel is de gekte zeker niet zo hoog als in het westen. Ga bezichtigen en laat de makelaar je wensen weten. Zij adviseren je graag en wie weet hebben zij nog aankomend aanbod welke precies bij jouw wensen past. Benieuwd wat je woning waard is? Vul dit stappenplan in en ontvang direct per mail een waarde indicatie. Wij zullen vervolgens contact met u opnemen om een gratis waardebepaling bij u thuis in te plannen.

Heb je vragen? Wij beantwoorden ze graag. Wij zijn bereikbaar op 0522-458510 of via Whatsapp op 06 – 275 648 85. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact opt!